Trampská osada

KALIMANTAN

Bratislava Rača 1967

 

 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 

Trampskú osadu KALIMANTAN založili v roku 1967 kamarátky a kamaráti Anka, Čero, Fary, Jarka, Jožko, Sevo a Starý Vlk - Domin.  Šerifkou osady sa stala kamarátka Anka.

 
 

Názov osady   si romantický vysnili a dali z atlasu, podľa tretieho najväčšieho ostrova na svete a vlastne najväčšieho ostrova Azie BORNEO s domácim indonézskym pomenovaním KALIMANTAN s rozlohou 743 300 štvorcových kilometrov, kde jeho najvyššia hora je Mount Kinabalu v Sabah, ktorá od hladiny mora vyčnieva s výškou 4 096 metrov .

Na KALIMANTANE sa nachádza aj Národný park Tanjung Puting s najvzácnejším dážďovým pralesom na svete a v ňom orangutány, gibony, makaky a aj dlhonosé opice spolu so všetkými krásami tropickej prírody. Ak by sme však domorodé slovo KALIMANTAN chceli doslovne preložiť, tak znamená horúce a vlhké tropické počasie ostrova.

 

 
 
 
 
 
 

Zápis zo slávnostných chvíľ založenia trampskej osady KALIMANTAN v roku 1967 z kroniky trampskej osady KALIMANTAN

 
 
 

 

 

 
 
 
 

Osadníci z KALIMANTANU.
 Na fotografii Anka, Sevo a Fary cestou na svoj osadný camp na "Kosírku".

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Osadníci mali svoj osadný malokarpatský camp v ukončení Vajnorskej doliny na Kosírku. Mali však radi predovšetkým túlavý život a tak ich bolo možné často vidieť v rôznych končinách, najmä južnej časti  Malých Karpát.

 

 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 

Totemový kruh
autor Bakala
T.O, PRAMEŇ Ivanka pri Dunaji

POTLACHY

/výber textu z kroniky trampskej osady KALIMANTAN  z účasti osadníkov na trampských potlachoch v  rokoch 1968 - 1969/

 

 

Osada KALIMANTAN bola medzi bratislavskými osadami veľmi obľúbená,  najmä aj  preto, že šerifka Anka a jej kamarátka Jarka veľmi pekne spievali a hrali na gitary. Je len samozrejme že to malo svojú odozvu aj na pozvaniach od spriatelených trampských osád na výročné potlachy a posedenia k slávnostným táborovým ohňom a ich spevácke vystúpenia na týchto trampských stretnutiach

Jedno zo svojich prvých ocenení v speve získali na potlachu trampskej osady ALBATROS 8.5.1967 na táborisku "U RUSA" pri Malom Dunaji. Tu si vyspievali prvé trampské ocenenie v početnej konkurencii hlavne starších osád čestnú druhú cenu v duo speve.

 

 
 

 
     
 

 
   
     

Spev dievčat, šerifky Anky a Jarky z KALIMANTANU bolo počuť spievať i na ďalších potlachoch a to trampskej osady MANILA dňa 10.júna 1967 na Pasekách.

   

Potlachu trampskej osady ZLATÁ PODKOVA 9. júla 1967 na Železnej studničke -  Altánku, kde získali 3. cenu v duo speve a aj kamarát Sevo tu zabodoval za osadu KALIMANTAN, keď  vybojoval prvé umiestnenie v trampskom trojboji..

 

 
   

V osadnej kronike sa môžeme dočítať i to že častejšie chodievali a udržiavali kamarátske kontakty  s trampskou osadou RYCHLÝ BLESK z moravského Lanžhotu. V roku 1967 boli na ich 6. výročnom potlachu na starom osadnom campe na brehu rieky Moravy a tiež na 8. výročnom potlachu v roku 1969.

 
 

V roku 1967   svojimi piesňami obdarili osadu RONDON z Modry na potlachu v campe Medvedej skaly pod Zochovou chatou.

 

 
 
 

 Šerifka Anka a jej kamarátka Jarka prijali pozvanie aj na potlach trampských osad  KONDOR a JAGUÁR na Pasekách, kde si tiež vyspievali trampskú cenu.

Pozvanie prijali aj od osady JOKER a TRHANI na ich spoločný  potlach do lužného pralesovitého lesa pri Dunaji v Starom háji...

 
 
 
 

V roku 1968 to bol aj potlach trampskej osady ZLATÁ LÍŠKA na Pasekách. Tu osada získala nasledovné ocenenia: 1. cenu vo veselom rozprávaní získal kamarát Čero. 2. cenu v sólo speve si vyspievala kamarátka Anka a dobré umiestnenie, 3. cenu získali aj vo falošnom speve, kde osadu reprezentovali kamaráti Čero, Fary, Sevo a Skucký.

 

 
 

 

 
     
 

 

V roku 1968 to bol aj potlach Ivanskej osady ESTACADO pri Malom Dunaji.

 

 
 

 

 A tiež veľmi významný potlach trampskej osady UTAH v júni 1968 na počesť ich 30 - ročného jubilea založenia osady -  opäť na už obľúbenom táborisku bratislavských trampov - Pasekách.

 
 
 

V roku 1968 radi prijali aj pozvanie na slezinu spojenú s táborovým ohňom trampských osád ZLATÁ PODKOVA a JASKOVÁCI na Altánku.

 
   

A ešte na jeseň v  roku 1969 ich osada COLORADO RIVER pozýva na potlach na Železnú studničku.

 
 

 
 

 
     
 
 
 

 

 
 
 
 
 

 

Anka, šerifka trampskej osady KALIMANTAN spievala aj v trampskom súbore BLIZZARD ktorý vznikol z iniciatívy kamaráta Vlka z trampskej osady YUKON. Bolo to vlastne také trampské trio a tým tretím v súbore bol kamarát Oloň z trampskej osady ČIERNA LABUŤ.

 

 

Trampský súbor BLIZZARD získal viacero ocenení. Najväčšími ich úspechmi bola účasť na Slovenskom predkole PORTY 1969 v bratislavskej Rači, kde zaspievali tri novšie  slovenské trampské piesne.

Z toho pieseň „Hoj, kamaráti...“   bola z  vlastnej tvorby kamaráta Vlka a  „Blizzard severu...“ zo spoločnej tvorby kamaráta Vlka a Brnkaja.

 

 
     
 

Finálna skupina slovenského predkola Porty 69. Vlk z trampskej osady YUKON, Oloň z trampskej osady ČIERNA LABUŤ a Anka z osady KALIMANTAN

 
 

 

Na PORTE 1969 v Bratislave získali  vlastne v podstate prvé umiestnenie rozhodnutím poroty vyslaných štábom Porty z Čiech a doplnenej kamarátom Štofym z bratislavskej osady SAVANA a redaktora novín Smena.

A tak sa vlastne umiestnili pred zborom trampskej osady UTAH, i napriek tomu že  na tento súťažný večer nacvičovali spolu iba 5 krát...

   
 

Trampská skupina Blizzard na Porte 69
Kamarát Vlk, Anka a Oloň.

 
 

 

Porota to však nakoniec vyriešila alibistický tak, že neurčila poradie dvoch víťazných súborov a iba vyhlásila Blizzard a Utah za finalistov. No z dnešného pohľadu sa nezdá že toto riešenie bolo prijateľnejšie a spravodlivejšie. A tak obidva trampské zbory reprezentovali slovenských trampov na celoštátnom finále PORTY 1969 v Ústí nad Labem. Tu najväčší aplauz publika získala práve skupina Blizzard z Bratislavy - Rače.

 

 

 
 
 
 

  

Pieseň  v pozadí stránky s názvom "Hoj kamaráti starí..." zložili Laco Khandl  - Vlk - Jim Athabaska z trampskej osady YUKON a Jaro Khandl - Jerry Uragán z trampskej osady URAGÁN v roku 1968. Hrajú a spieva skupina BLIZZARD - PORTA 1969 Ústí nad Labem - Anka z trampskej osady KALIMANTAN, Oloň z trampskej osady ČIERNA LABUŤ a Vlk z trampskej osady YUKON.

 

 
 
 
 

 

     G
    
Keď ti dievča srdce zmámi,
                              
D7
    
to vždy vraví o zlom znamení,
    
C             G
    
never kamarát a poď s nami,
    
A7                       D7
 
    snáď ti lásku zradou odmení.

           G              D7             G
Ref.: Kamaráti starí, slnce jasne žiari,
     
     C       G   A7            D7
        
volá osada, totem aj podsada,
          G              D7              G
        
zídeme sa zase v celej lesa kráse
    
     C               G   C                 G
        
a kto nie si samotár, zatrieskajme do gitár,

    
     C                        G
        
zas si pieseň zaspievame pieseň o jari,
          D7                C     D7   G
    
     táborový oheň nad osadou zažiari.

     Koho v žití osud sklamal
     a má srdce láskou zlomené,
     kto pri ohni raz s nami sníval,
     ten si na nás iste spomenie.

Ref.: ....

 

 
 
 
 
 

Grafika

Trampský archív - TRAMP NET

Pekelník T.O.HAY RIVER Bratislava

Bakala T.O. Prameň Ivanka pri Dunaji

Šoc T.O. DESPERADO Kanada Edmonton