JAZDCI - RIDERS

country&western music band from Slovakia

Banská Bystrica

1970

 

 
 
 
 
 
 

 

JAZDCI V ROKOCH

1994 -1999

 

 
 
 

 

Skalní hudobníci z Jazdcov však na hudbu nezanevreli a viac - menej už len pre potešenie seba a svojho okolia sa stále hudbe venovali. Konalo sa aj niekoľko stretnutí členov skupiny. Zvyčajne to bol príjemný víkend niekde v prírode s priateľmi a dobrou hudbou.

V roku 1990 kapelník Stano Melek nakrátko skúsil prácu vysokohorského nosiča. Neskôr sa zúčastnil aj pretekov vysokohorských nosičov vo Vysokých Tatrách - Sherpa Ralley. 

 

 
 
 

 

Súčasťou týchto pretekov bola aj večerná zábava, tzv. Sherpa Show kde ho objavili ako výborného huslistu.  Neskôr k  sebe pritiahol aj brata Jozefa a synov Michala a Mateja. Tu niekde by sa dali hľadať začiatky "nových Jazdcov".

 
 

 
 
 

 
 
 

 

Jazdci sa znovu aktivizovali v roku 1994. Pôvodné obsadenie nemalo dlhé trvanie. Čo zostalo, po doplnení novými muzikantmi,  hralo dočasne pod rôznymi názvami.

Ďalším dôvodom pre nový začiatok boli aj Melódie spomienok. V roku 1994 - 95 to bola séria koncertov skupín zo 60-tych a 70-tych rokov. Okrem iných sa zúčastnili aj Jazdci v pôvodnom obsadení a ich vystúpenia mali veľký úspech. 

 

 

Jedno z ponúkaných vystúpení malo byť účinkovanie na Country trhu v Handlovej. Keďže Vojto Zachar (sprievodná gitara, sólo spev) sa nemohol zúčastniť, začal na jeho miesto cvičiť Michal Melek. Vystúpenie bolo nakoniec aj tak odrieknuté pretože sa nepodarilo nacvičiť dostatočný repertoár z rôznych dôvodov. 

Asi ostatným  vystúpením (v pôvodnej zostave) bolo hranie pre nosičov na Chate na Popradskom Plese vo Vysokých Tatrách. Účasť nosičov bola síce slabá, ale atmosféra bola skutočne vynikajúca. Pôvodní "Jazdci" potom ešte uvažovali  či nepokračovať v koncertnej činnosti, ale väčšinou pracovné povinnosti im to nedovolili.

 

 
     
 
 

Typická idyla pred začiatkom pretekov vysokohorských nosičov vo Vysokých Tatrách.

 

 

 

Asi o rok  na zábave Sherpa Show tiež na Chate na Popradskom plese už do tanca hrala nová zostava  Stano (husle), Jozef (bassgitara), Michal (gitara), Matej (perkusie) Melekovci. Pridal sa k nám aj Štefan Dugas (banjo), ktorý vtedy hrával v Banskobystrickom dixielande BB Band. 

 

 

 

Našťastie život ide ďalej a láska k hudbe a k prírode ich neopustila. 

V roku 1995 sa konal spomienkový večer na Banskobystrické skupiny zo 70 - tych rokov a Jazdci boli oslovení, či by neprišli zahrať. Nakoniec sa "starí páni" predsa len dali opäť do kopy a znova naskúšali niekoľko pesničiek na koncert (viď foto hore). 

Na veľké prekvapenie a  radosť, s pomedzi všetkých skupín najväčší úspech mali práve Jazdci. To nenechalo nikoho len tak ľahostajným a čosi sa opäť pohlo. V tomto období zažili ešte niekoľko krásnych spoločných akcií ako hranie na Popradskom Plese v úplne "napchatej" jedálni (obrázok dole), kde bolo naozaj super.

Koncom novembra 1995 k ním prišla pozvánka  s textom "Pozývame vás na nultý ročník tradičnej Melekovice", podpísaný "Fan Club Rysy - BB". 

Áno to bol začiatok dnes už tradičnej Melekovice, ktorej sa veľmi radi ujali. Pôvodný nápad pochádzal od Ivana Fellera a Gabiky Revalovej.  Práve Ivanovi sme povďační za umiestnenie tejto stránky. Potom prišiel Silvester´95 na Popradskom plese a ďalšie akcie prevažne na Pony farme na Suchom vrchu a neskôr aj inde. 

V tomto období sa skupina označovala rôznymi menami, ale hlavne že ľudom sa naša hudba páčila a členovia skupiny ju hrali radi. Vzhľadom na to ,že všetci muzikanti boli jedna rodina, najvýstižnejším je určite názov Melek Brothers.

 

 

Postupne začali chodiť na svoje dodnes obľúbené misto "Pony Farmu" a  chodili tam stále častejšie a častejšie, až tu na tradičnej "Melekovici" v roku 1997 sa objavil Štefan Dugas zvaný "Banjo", ktorého ich  hudba veľmi chytila a odvtedy sa asi musí datovať vznik skupiny MB country club, ktorý spočiatku niesol meno Veteráni.

Z odohratých vtedajších akcií je treba spomenúť  už zmienený silvester vo FIS-e, Štefanskú zábavu (Podkonice - Banská Bystrica), veľkonočnú zábavu (FIS - Vysoké Tatry), svadbu (Nitra), country bály (Bratislava, Brezno) a stále z veľkým úspechom (čo ich veľmi tešilo). 

Ustálila sa teda hudobná zostava Stano (husle),Jozef (basgitara), Michal (gitara), Matej Melek (rytmika) a Štefan Dugas (banjo).

V tejto zostave  vystupovali do jesene 1998 kedy sa k ním pridal  Štefan Dugas (4-strunné banjo, mandolínvé banjo) a dali si meno Veteráni, aj keď vlastne vetaráni boli len traja (Stano, Jozef, Štefan) a  (Michal, Matej) boli len veteráni v prípravke. 

 

 

 

Bol to práve Štefan kto vdúchol kapele nový život. Vybavil pre ních nové vystúpenia hlavne vo Vysokých Tatrách (napr. Silvester a Veľká Noc v hoteli FIS na Štrbskom plese). 

 

 

 
     
 
 

Silvestrovská zábava 98´v hoteli FIS vo Vysokých Tatrách

 

 

 

Neskôr sa o popularizáciu skupiny zaslúžil hlavne Stano a počet vystúpení začal stúpať. V lete 1999 vzniká aj web stránka skupiny.

 

 

V tomto lete sa zúčastnili aj súťaže na festivale Stupavský Širák, kde získali 3.miesto. 

 
 

 
     
 
 

Na tomto pódiu získali Jazdci 3.miesto v súťaži na festivale Stupavský širák.

 

 
 
 

 
     
 
 

A ešte jedna fotografia zo Stupavského širáku.

 

 

 

Potom obvykle prišli tradičné akcie ako Melekovica, Katarínska zábava v Tatranskej Štrbe a Silvester v Bardejove. 

Nemožno nespomenúť aj pravidelné "Country štvrtky" , ktoré sa od novembra 1999 do konca júna 2000 stali prvou pravidelnou country scénou v Banskej Bystrici. 

 

 

Poslednou významnou udalosťou v skupine bol návrat k pôvodnému menu skupiny Jazdci, ktorým sa prihlásili k štýlu a odkazu pôvodných "Jazdcov" (3.februára 2000) a v ktorom chcú aj naďalej pokračovať.

Hudobné obsadenie country skupiny Melek Brothers - Jazdci v rokoch 1994 - 1998 : 

Stanislav Melek - husle, spev, vedúci 
Jozef Melek - bass gitara, klávesy, spev 
Michal Melek - gitara, spev 
Matej Melek - perkusie. 

Hudobné obsadenie country skupiny MB Country club - Jazdci v rokoch 1998 - 1999 : 

Pridáva sa Štefan Dugas - tenorové banjo, spev 

 
 

 

JAZDCI V ROKOCH

2000 - 2003

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

Hudba v pozadí stránky:

Pieseň "CHATA NAD OBLAKMI"

text a hudba:  Stanislav Melek

hrajú a spievajú kamaráti z kapely JAZDCI z Banskej Bystrice.


 

 

 

 
 
 
     
 
 
 
 

Pôvodný návrh tejto stránky, text a fotografie v roku 1999 pripravil 

Ivan Feller a Stano Melek

zo skupiny Jazdci.

Pre KRONIKU TRAMPSKÝCH OSAD A TRAMPNET

upravil a doplnil Pekelník

 

 
 
 
 
 
 
 

 

©TRAMP NET Pekelník

 
 
>